Placek indyjski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5154
Placek indyjski
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 0,1 l kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, paprykę, curry, kurkumę, sól. Masło roztopić, a następnie część z niego wlać do całości razem z niewielką ilością wody. Wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na cienkie plasterki, pokroić na kwadraty i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone placki skropić pozostałą częścią masła.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów