Gajar ka halwa - indyjski deser
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1499
Gajar ka halwa to lekki i pożywny, indyjski deser na bazie marchewki i mleka. Wykonuje się go poprzez gotowanie i regularne mieszanie w garnku startej marchewki, wody, mleka i cukru. Często dodaje się do niego m.in. migdały i pistacje. Orzechy uprzednio smaży się w ghee (maśle klarowanym).
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki suszonych rodzynek
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 l mleka 3,2% do przygotowania masy mlecznej (czyli khoya)
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka tłuczonych orzechów nerkowca
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć ją do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z nadmiaru wody.
Przygotować masę mleczną: 1 l mleka przelać do rondla o grubym dnie, postawić na średnim ogniu i cały czas mieszać metalową łyżką do chwili, aż z mleko wyparuje całkowicie woda i utworzy się gęsta masa (może to zając ok. 45 minut). Należy uważać, aby gotowane mleko nie przywierało do ścianek naczynia i się nie przypalało. Po utworzeniu masy ściągnąć ją z ognia i przełożyć do miski.
Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego startą wcześniej marchew. Wlać do tego 1 szklankę mleka i dodać przygotowaną wcześniej masę mleczną. Wsypać do tego cukier, szczyptę mielonego kardamonu, wiórki kokosowe, tłuczone orzechy nerkowca, sparzone rodzynki, płatki migdałowe i całość dobrze wymieszać.
Wszystko dusić na średnim ogniu do miękkości marchewki, cały czas mieszając metalową łyżką. Kiedy marchew zmięknie. całość ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i posypać tłuczonymi pistacjami.
Przygotować masę mleczną: 1 l mleka przelać do rondla o grubym dnie, postawić na średnim ogniu i cały czas mieszać metalową łyżką do chwili, aż z mleko wyparuje całkowicie woda i utworzy się gęsta masa (może to zając ok. 45 minut). Należy uważać, aby gotowane mleko nie przywierało do ścianek naczynia i się nie przypalało. Po utworzeniu masy ściągnąć ją z ognia i przełożyć do miski.
Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego startą wcześniej marchew. Wlać do tego 1 szklankę mleka i dodać przygotowaną wcześniej masę mleczną. Wsypać do tego cukier, szczyptę mielonego kardamonu, wiórki kokosowe, tłuczone orzechy nerkowca, sparzone rodzynki, płatki migdałowe i całość dobrze wymieszać.
Wszystko dusić na średnim ogniu do miękkości marchewki, cały czas mieszając metalową łyżką. Kiedy marchew zmięknie. całość ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)