Gajar ka halwa - indyjski deser

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 54
Gajar ka halwa - indyjski deser
fot. Sonia Goyal Jaipur / CC-BY-SA 2.0
Gajar ka halwa to lekki i pożywny, indyjski deser na bazie marchewki i mleka. Wykonuje się go poprzez gotowanie i regularne mieszanie w garnku startej marchewki, wody, mleka i cukru. Często dodaje się do niego m.in. migdały i pistacje. Orzechy uprzednio smaży się w ghee (maśle klarowanym).

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki suszonych rodzynek
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 l mleka 3,2% do przygotowania masy mlecznej (czyli khoya)
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów nerkowca
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć ją do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z nadmiaru wody.

Przygotować masę mleczną: 1 l mleka przelać do rondla o grubym dnie, postawić na średnim ogniu i cały czas mieszać metalową łyżką do chwili, aż z mleko wyparuje całkowicie woda i utworzy się gęsta masa (może to zając ok. 45 minut). Należy uważać, aby gotowane mleko nie przywierało do ścianek naczynia i się nie przypalało. Po utworzeniu masy ściągnąć ją z ognia i przełożyć do miski.

Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego startą wcześniej marchew. Wlać do tego 1 szklankę mleka i dodać przygotowaną wcześniej masę mleczną. Wsypać do tego cukier, szczyptę mielonego kardamonu, wiórki kokosowe, tłuczone orzechy nerkowca, sparzone rodzynki, płatki migdałowe i całość dobrze wymieszać.

Wszystko dusić na średnim ogniu do miękkości marchewki, cały czas mieszając metalową łyżką. Kiedy marchew zmięknie. całość ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i posypać tłuczonymi pistacjami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy