Pizza z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2203
Składniki:
- 5 dag drożdży
- 5 dag tartego parmezanu
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 2 duże ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z solą oraz letnią wodą i odstawić na 10 minut. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory również pokroić w plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczka i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta wlać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane przełożyć na blachę do pieczenia i posypać tartym parmezanem. Następnie na wyłożony ser nałożyć plastry pomidorów i ziemniaków. Tymianek, majeranek oraz oregano zmieszać ze sobą i posypać całość.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczka i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta wlać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane przełożyć na blachę do pieczenia i posypać tartym parmezanem. Następnie na wyłożony ser nałożyć plastry pomidorów i ziemniaków. Tymianek, majeranek oraz oregano zmieszać ze sobą i posypać całość.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)