Pizza z papryką, kiełbasą i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1922
Składniki:
- 300 g kiełbasy myśliwskiej
- 250 g oliwek w zalewie
- 150 g tartego parmezanu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej do podsypania ciasta
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Ciasto;
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w talarki. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z przecierem pomidorowym i suszonym oregano.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, ponownie zagniatać przez 1 minutę, a następnie podsypać mąką kukurydzianą. Następnie rozgnieść je ręcznie na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia.
Górę ciasta wysmarować wymieszanymi składnikami z przecierem pomidorowym. Na to nałożyć plastry pokrojonej kiełbasy z talarkami oliwek i pokrojoną papryką Całość posypać tartym parmezanem, po czym wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, ponownie zagniatać przez 1 minutę, a następnie podsypać mąką kukurydzianą. Następnie rozgnieść je ręcznie na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia.
Górę ciasta wysmarować wymieszanymi składnikami z przecierem pomidorowym. Na to nałożyć plastry pokrojonej kiełbasy z talarkami oliwek i pokrojoną papryką Całość posypać tartym parmezanem, po czym wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz
Komentarze (0)