Pizza z papryką, kiełbasą i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1748
Pizza z papryką, kiełbasą i oliwkami
fot. MSVG / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g kiełbasy myśliwskiej
  • 250 g oliwek w zalewie
  • 150 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej do podsypania ciasta
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Ciasto;
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w talarki. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z przecierem pomidorowym i suszonym oregano.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, ponownie zagniatać przez 1 minutę, a następnie podsypać mąką kukurydzianą. Następnie rozgnieść je ręcznie na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia.

Górę ciasta wysmarować wymieszanymi składnikami z przecierem pomidorowym. Na to nałożyć plastry pokrojonej kiełbasy z talarkami oliwek i pokrojoną papryką Całość posypać tartym parmezanem, po czym wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów