Pizza z tuńczykiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1641
Pizza z tuńczykiem
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z wędzonego tuńczyka
  • 5 g tartego sera gouda
  • 3 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, po czym nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć do formy do pieczenia. Na ciasto nałożyć filety z tuńczyka, oprószyć pieprzem i posypać tartym serem gouda. Dodać do tego pokrojonego wcześniej pomidora oraz natkę zielonej pietruszki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 229°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów