Pizza z tuńczykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1641
Składniki:
- 200 g filetów z wędzonego tuńczyka
- 5 g tartego sera gouda
- 3 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, po czym nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć do formy do pieczenia. Na ciasto nałożyć filety z tuńczyka, oprószyć pieprzem i posypać tartym serem gouda. Dodać do tego pokrojonego wcześniej pomidora oraz natkę zielonej pietruszki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 229°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)