Pizza z pesto i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1580
Pizza z pesto i ananasem
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 2 garście bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki ananasów w zalewie ( kostka)
  • 1 łyżka tłuczonych orzeszków pinii
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą na stolnicy, wlać do tego roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Potem wlać do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i całość jeszcze raz wyrobić. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez 20 sekund i przełożyć do blachy do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: bazylię umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Posiekaną bazylię przełożyć do moździerza, wlać do tego oliwę z oliwek, dodać tarty parmezan, tłuczone orzeszki pinii i wsypać sól. Całość dokładnie rozetrzeć i wyłożyć w niewielkich odstępach od siebie na przygotowane wcześniej ciasto. Następnie dodać do tego osączonego z zalewy ananasa i wszystko posypać tartym serem Gouda.

Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów