Pizza z pesto i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1929
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 15 g tartego sera Gouda
- 2 garście bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki ananasów w zalewie ( kostka)
- 1 łyżka tłuczonych orzeszków pinii
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą na stolnicy, wlać do tego roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Potem wlać do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i całość jeszcze raz wyrobić. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez 20 sekund i przełożyć do blachy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: bazylię umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Posiekaną bazylię przełożyć do moździerza, wlać do tego oliwę z oliwek, dodać tarty parmezan, tłuczone orzeszki pinii i wsypać sól. Całość dokładnie rozetrzeć i wyłożyć w niewielkich odstępach od siebie na przygotowane wcześniej ciasto. Następnie dodać do tego osączonego z zalewy ananasa i wszystko posypać tartym serem Gouda.
Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować wypełnienie: bazylię umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Posiekaną bazylię przełożyć do moździerza, wlać do tego oliwę z oliwek, dodać tarty parmezan, tłuczone orzeszki pinii i wsypać sól. Całość dokładnie rozetrzeć i wyłożyć w niewielkich odstępach od siebie na przygotowane wcześniej ciasto. Następnie dodać do tego osączonego z zalewy ananasa i wszystko posypać tartym serem Gouda.
Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)