Tarta z cukinią, papryką i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3013
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 15 dag sera feta
- 1 cukinia zielona
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka zielonych oliwek
- 1 łyżka czarnych oliwek
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 125 g masła
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać do niej pokrojone drobno masło, szczyptę soli, wbić jajko, wlać odrobinę wody i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto zbić w kulę i na 30 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na grubość do 1 cm. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto. Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić w krążki. Pokrojone warzywa wyłożyć na ciasto, posypać pokruszonym serem feta i pokrojoną drobno bazylią. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)