Tarta z cukinią, papryką i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3013
Tarta z cukinią, papryką i oliwkami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 15 dag sera feta
  • 1 cukinia zielona
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać do niej pokrojone drobno masło, szczyptę soli, wbić jajko, wlać odrobinę wody i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto zbić w kulę i na 30 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na grubość do 1 cm. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto. Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić w krążki. Pokrojone warzywa wyłożyć na ciasto, posypać pokruszonym serem feta i pokrojoną drobno bazylią. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów