Pita ziemniaczana z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1423
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 100 g tartego parmezanu
- 2 chlebki pita
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą oraz marchewkę pokroić w słomkę i przełożyć do miski. Następnie skropić sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do pokrojonych ziemniaków w misce. Wsypać do tego tarty parmezan, suszoną kolendrę i pokrojony drobno szczypiorek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Następnie chlebki pita przekroić na połowy i napełnić je wymieszanymi składnikami z miski. Napełnione chlebki pita przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)