Pita ze schabowym, kapustą i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1512
Pita ze schabowym, kapustą i awokado
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g schabu wieprzowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 awokado
  • 2 chlebki pita
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz awokado umyć i osączyć z wody. Chlebki pita namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć po 40 sekund z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonego awokado. Następnie wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić szczyptą soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masą wysmarować upieczone wcześniej chlebki pita. Schab podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą i smażyć do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do składników. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a następnie wrzucić do 1 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną kapustę czerwoną, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Na koniec udekorować pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów