Pita ze schabowym, kapustą i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1512
Składniki:
- 300 g schabu wieprzowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju
- 2 awokado
- 2 chlebki pita
- 2 ząbki czosnku
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 limonka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz awokado umyć i osączyć z wody. Chlebki pita namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć po 40 sekund z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonego awokado. Następnie wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić szczyptą soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masą wysmarować upieczone wcześniej chlebki pita. Schab podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą i smażyć do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do składników. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a następnie wrzucić do 1 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną kapustę czerwoną, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Na koniec udekorować pokrojoną limonką.
Komentarze (0)