Pita z serem i pasztetem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2138
Składniki:
- 30 g pasztetu drobiowego
- 30 g twarogu koziego
- 2 pomidory
- 2 chlebki pita
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
- 1 zielony ogórek
- 1 gałązka świeżej mięty do dekoracji
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki letniej wody.
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięte umyć i osaczyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w krążki. Oliwki osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Chlebki pita skropić letnią woda, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do oliwek na talerzu. Dodać do tego pokrojony na kawałki pasztet drobiowy oraz pokrojone wcześniej warzywa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i razem ze szczyptą soli wymieszać z twarogiem kozim. Wymieszane składniki dodać do całości. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i udekorować gałązką świeżej mięty.
Komentarze (0)