Pita z serem i pasztetem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2138
Pita z serem i pasztetem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g pasztetu drobiowego
  • 30 g twarogu koziego
  • 2 pomidory
  • 2 chlebki pita
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • 1 zielony ogórek
  • 1 gałązka świeżej mięty do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki letniej wody.
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięte umyć i osaczyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w krążki. Oliwki osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Chlebki pita skropić letnią woda, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do oliwek na talerzu. Dodać do tego pokrojony na kawałki pasztet drobiowy oraz pokrojone wcześniej warzywa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i razem ze szczyptą soli wymieszać z twarogiem kozim. Wymieszane składniki dodać do całości. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i udekorować gałązką świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów