Pita z jagnięciną i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1925
Składniki:
- 400 g jagnięciny bez kości
- 6 małych pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 chlebki pita
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pieprz
- sól
- Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Jagnięcinę pokroić na małe kawałki. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Pitę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć ją przez 40 sekund. Potem ściągnąć ją z ognia, przekroić w poprzek na połówki, z czego jedną połowę przełożyć na talerz, a drugą pozostawić do nakrycia potrawy. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej mięso. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, mielonym kminem rzymskim i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone pieczarki i smażyć razem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na pitę na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Wszystko nakryć drugą połową przekrojonej pity i udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Wszystko nakryć drugą połową przekrojonej pity i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)