Pijany kurczak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1175
Pijany kurczak
fot. Gary Soup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml wina ryżowego (lub słodkiego wermutu)
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ćwiartki kurczaka umyć, osaczyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość przykryć i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso z kurczaka wyciągnąć z sita, pokroić ostrym nożem lub maszynką na kawałki, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie zalać je winem. Całość udekorować natką zielonej pietruszki i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie podawać do spożycia na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów