Pijany kurczak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1175
Składniki:
- 200 ml wina ryżowego (lub słodkiego wermutu)
- 2 ćwiartki z kurczaka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ćwiartki kurczaka umyć, osaczyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość przykryć i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso z kurczaka wyciągnąć z sita, pokroić ostrym nożem lub maszynką na kawałki, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie zalać je winem. Całość udekorować natką zielonej pietruszki i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie podawać do spożycia na zimno.
Komentarze (0)