Pijany kurczak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 651
Pijany kurczak
fot. Alpha (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 2 małe pory
  • 1 szklanka białego wina ryżowego
  • sol
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Por oraz mięso umyć i osączyć z wody, Następnie oprószyć je szczyptą soli, białego pieprzu i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Dodać do tego pokrojony w talarki por. Całość nakryć i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, sita i dobrze przestudzić. Potem przełożyć na talerz i zalać winem ryżowym. Wszystko wstawić na 2 godziny do lodówki, a po tym czasie wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów