Makaron muszelki z nadzieniem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5617
Makaron muszelki z nadzieniem
fot. mastermaq / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu muszelki duże
  • 25 dag białego sera
  • 2 żółtka
  • 15 dag wędzonego bekonu
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • natka zielonej pietruszki
  • keczup
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do połowy czasu podanego na opakowaniu, następnie odcedzić, przelać zimną wodą i wymieszać z oliwą. Ser biały rozetrzeć z żółtkami, dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki, cebulę pokrojona w kostkę, bekon wędzony, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i łyżka nałożyć do muszelek makaronu. Wierzch muszelek posypać tartym parmezanem. Nadziany makaron przełożyć do naczynia do zapiekania i zapiekać w piekarniku o rozgrzanym do temp. 180 stopni przez około 20 minut, po czym wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów