Pierogi z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4367
Składniki:
- Farsz:
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach (małe)
- 1 mały kalafior (ugotowany na półmiękko)
- 1 papryka słodka czerwona
- 1 papryka chili czerwona
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli (z puszki)
- 2 cebule
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżka tartej bułki do zagęszczania farszu
- 1 łyżka śmietany gęstej
- sól do smaku
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Kalafior obgotować w osolonej wodzie. Musi być lekko twardy. Wyjąć z wrzątku, poczekać, aż wystygnie i podzielić na małe części. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, aż będzie szklista, dodać pokrojoną paprykę słodką i chili. Wszystko smażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Można podlać dwoma łyżkami wody. Jak papryka będzie miękka - dodać kalafior i smażyć jeszcze ok. 5 minut mieszając. Następnie dodać ziemniaki, fasolę czerwoną, śmietanę i bułkę tartą. Wszystko posolić do smaku i trzymać na ogniu ok. 2 minut mieszając. Farsz musi być gęsty. Zestawić z ognia i czekać, aż wystygnie.
Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Musi być miękkie. Rozwałkować podsypując mąką na grubość ok. 3 mm. Na rozwałkowanym cieście wykrawać szklanką krążki. Na każdym krążku układać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Zagotować 3 litry wody, posolić według uznania i na wrzątek wkładać pierogi. Gotować do momentu, aż wypłyną, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z sosem pomidorowym, posypane posiekanym koperkiem.
Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Musi być miękkie. Rozwałkować podsypując mąką na grubość ok. 3 mm. Na rozwałkowanym cieście wykrawać szklanką krążki. Na każdym krążku układać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Zagotować 3 litry wody, posolić według uznania i na wrzątek wkładać pierogi. Gotować do momentu, aż wypłyną, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z sosem pomidorowym, posypane posiekanym koperkiem.
Komentarze (0)