Pierogi litewskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4002
Składniki:
- 1 białko jajka
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka 2%
- 150 g masła roztopionego
- 15 g drożdży
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 250 g boczku wędzonego
- 250 g wieprzowej karkówki bez kości
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na równe części i rozgnieść ręcznie na grubość 5 mm.
Przygotować wypełnienie: cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony kminek i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojony w kostkę boczek wędzony oraz karkówkę wieprzową. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżką nałożyć na rozgniecione wcześniej ciasto.
Wszystko zrolować ręcznie w taki sposób, aby środek był grubszy od końcowych rogów ciasta. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmarować białkiem jajka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor.
Przygotować wypełnienie: cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony kminek i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojony w kostkę boczek wędzony oraz karkówkę wieprzową. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżką nałożyć na rozgniecione wcześniej ciasto.
Wszystko zrolować ręcznie w taki sposób, aby środek był grubszy od końcowych rogów ciasta. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmarować białkiem jajka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)