Pierogi litewskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4002
Pierogi litewskie
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 białko jajka
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka 2%
  • 150 g masła roztopionego
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g wieprzowej karkówki bez kości
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na równe części i rozgnieść ręcznie na grubość 5 mm.

Przygotować wypełnienie: cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony kminek i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojony w kostkę boczek wędzony oraz karkówkę wieprzową. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżką nałożyć na rozgniecione wcześniej ciasto.

Wszystko zrolować ręcznie w taki sposób, aby środek był grubszy od końcowych rogów ciasta. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmarować białkiem jajka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów