Pierogi z kiełbasą i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1472
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 200 g szynki konserwowej w całości
- 2 pęta kiełbasy żywieckiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Szynkę konserwową przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Kiełbasę żywiecka pokroić w drobną kostkę i dodać do zmielonej szynki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce wraz z masłem i umytą, osączoną z wody i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać łyżką i nałożyć na krążki z ciasta, a następnie pozawijać ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Szynkę konserwową przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Kiełbasę żywiecka pokroić w drobną kostkę i dodać do zmielonej szynki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce wraz z masłem i umytą, osączoną z wody i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać łyżką i nałożyć na krążki z ciasta, a następnie pozawijać ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)