Pierogi z kiełbasą i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1472
Pierogi z kiełbasą i szynką
fot. boo_licious / CC-BY 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 200 g szynki konserwowej w całości
  • 2 pęta kiełbasy żywieckiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Szynkę konserwową przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Kiełbasę żywiecka pokroić w drobną kostkę i dodać do zmielonej szynki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce wraz z masłem i umytą, osączoną z wody i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać łyżką i nałożyć na krążki z ciasta, a następnie pozawijać ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów