Pierogi z kiełbasą i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2098
Składniki:
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 20 g wędzonego boczku
- pęczek rukoli
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 30 g kiełbasy żywieckiej, podsuszanej w plastrach
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Opis przygotowania:
Rukolę umyć, osączyć z wody, przełożyć na talerz i polać ją kwaśną śmietaną.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: na wycięte krążki z ciasta nałożyć plastry kiełbasy, oprószyć je suszonym majerankiem, oregano i całość dokładnie zlepić ciastem. Następnie przełożyć do rondla z gotującymi się 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, po czym odcedzić na sicie.
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowane wcześniej pierogi i smażyć je do chwili, aż się dobrze zrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: na wycięte krążki z ciasta nałożyć plastry kiełbasy, oprószyć je suszonym majerankiem, oregano i całość dokładnie zlepić ciastem. Następnie przełożyć do rondla z gotującymi się 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, po czym odcedzić na sicie.
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowane wcześniej pierogi i smażyć je do chwili, aż się dobrze zrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)