Pierogi z jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3057
Składniki:
- Ciasto:
- 35 dag mąki
- jajko
- ok. 150 ml wody
- sól
- Nadzienie:
- 15 dag cebuli
- tłuszcz
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 10 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 4 dag masła lub margaryny do polania
Opis przygotowania:
Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż, wymieszaj ze zmielonymi jajkami, startym serem, posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Mąką przesiej na stolnicę, wbij jajko, zarób ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę. Starannie wyrób ręką wolne ciasto, podziel je na części, rozwałkuj na grubość 3-4 mm, powykrawaj krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nałóż nadzienia, złóż na pół, zlep brzegi uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi takie pękają i rozgotowują się). Zlepione pierogi układaj na stolnicy posypanej mąką. Następnie partiami wkładaj do wrzącej osolonej wody, zamieszaj, przykryj naczynie, zagotuj, a gdy pierogi wypłyną wierzch, zdejmij przykrywkę i gotuj 2-3 minuty. Po ugotowaniu wyjmij łyżką cedzakową i polej stopionym masłem.
Komentarze (0)