Popcorn w karmelu z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3310
Składniki:
- 200 ml mleka skondensowanego
- 20 g pistacji
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka popcornu gotowego
- 1 aromat waniliowy
- 1 arkusz pergaminu
Opis przygotowania:
Mleko skondensowane wlać do rondla, dodać do niego cukier, wymieszać i gotować do czasu, aż cukier się rozpuści, a cała masa zgęstnieje. Aby sprawdzić czy masa jest dobra, należy nabrać ją łyżeczką i upuścić kroplę na talerz. Jeżeli szybko zastyga to znaczy, że masa jest się nadaje. W przeciwnym przypadku należy ją jeszcze gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać aromat waniliowy i wymieszać. Następnie dodać popcorn i oczyszczone z łupin pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej pergaminem i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Przestudzony karmel pokroić ostrym nożem na kawałki i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)