Migdały w karmelu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5107
Migdały w karmelu
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g migdałów
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Migdały zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić i obrać ze skórki. Cukier przesypać do rondla, po czym postawić na małym ogniu, wlać do tego 2 łyżki wody i smażyć do czasu, aż składniki zaczną się karmelizować. Podczas smażenia należy zamieszać go łyżką drewnianą od czasu do czasu, aby składniki dobrze się wymieszały. Kiedy cukier ulegnie karmelizacji, wsypać obrane migdały, wymieszać i całość smażyć pod przykryciem przez 1 minutę na małym ogniu. Potem wlać do tego oliwę z oliwek, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejną minute. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i łyżką cedzakową przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów