Marcepanki z czekoladą i boczkiem w karmelu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1612
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 25 g wędzonego boczku
- dowolny kwiat do dekoracji
- Masa marcepanowa:
- 350 g mielonych migdałów
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki letniej przegotowanej wody
- 2 łyżki likieru amaretto
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- Karmel:
- 150 g cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 18%
Opis przygotowania:
Przygotować masę marcepanową: mielone migdały przesypać na stolnicę i wymieszać je z cukrem. Do wymieszanych składników wlać olejek migdałowy, wodę i likier amaretto. Całość zagnieść ręcznie na jednolita masę, po czym zawinąć w folię spożywczą i wstawić je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, odwinąć z folii, uformować z nich małe równe kostki (pojemniczkiem do lodu) i przełożyć na tackę. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą zalać kostki marcepanowe i pozostawić je do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu. Gotowe kostki marcepanowe wyłożyć na talerz. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu, do chwili, aż się rozpuści i przybierze złoty kolor. Do rozpuszczonego cukru wlać wodę, dodać masło, śmietanę i całość zagotować. Po zagotowaniu dodać do tego osączony wcześniej z nadmiaru tłuszczu zrumieniony boczek, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty, po czym sam boczek odcedzić na sicie i dodać go składników. Wszystko udekorować dowolnym kwiatem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)