Muffinki z jabłkiem i bitą śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2855
Składniki:
- 250 g mąki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 80 g cukru
- 4 jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- gotowa śmietana w spraju
- 2 liście mięty
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Jabłka obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę, zasypać cynamonem oraz 3 łyżkami cukru i odstawić na 30 minut. Jajka ubić z jogurtem w misce, dodać do nich mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz pokrojone jabłka. Następnie dokładnie wymieszać i przełożyć wszystko do foremek wysmarowanych masłem. Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem, przestudzić i nałożyć bitą śmietanę. Całość udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)