Pieczeń z owocami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2755

Składniki:

  • 1 łopatka wieprzowa (ok. 1 kg)
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 cebule
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml miodu
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • ziarnisty pieprz
  • majeranek

Opis przygotowania:

Łopatkę opłukać, dokładnie osuszyć, a następnie ostrym nożem naciąć w kratkę wierzch mięsa. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, czosnek bardzo drobno posiekać.

W miseczce wymieszać czosnek z oliwą z oliwek, miodem, solą, majerankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą - natrzeć mięso marynatą, zawinąć je w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Następnie przełożyć łopatkę do brytfanny i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. przez około godzinę. W tym czasie należy często podlewać mięso sosem spod pieczeni. Po upływie godziny wyjąć pieczeń z piekarnika i wokół niej poukładać suszone śliwki kalifornijskie, suszone morele, orzechy włoskie i ćwiartki cebuli. Całość piec razem w tej samej temperaturze przez 15-20 minut. Gotową pieczeń można podawać na ciepło lub na zimno.

Autor: mar4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów