Pieczeń z owocami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2755
Składniki:
- 1 łopatka wieprzowa (ok. 1 kg)
- 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 100 g suszonych moreli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 cebule
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml miodu
- kilka ząbków czosnku
- sól
- ziarnisty pieprz
- majeranek
Opis przygotowania:
Łopatkę opłukać, dokładnie osuszyć, a następnie ostrym nożem naciąć w kratkę wierzch mięsa. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, czosnek bardzo drobno posiekać.
W miseczce wymieszać czosnek z oliwą z oliwek, miodem, solą, majerankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą - natrzeć mięso marynatą, zawinąć je w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie przełożyć łopatkę do brytfanny i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. przez około godzinę. W tym czasie należy często podlewać mięso sosem spod pieczeni. Po upływie godziny wyjąć pieczeń z piekarnika i wokół niej poukładać suszone śliwki kalifornijskie, suszone morele, orzechy włoskie i ćwiartki cebuli. Całość piec razem w tej samej temperaturze przez 15-20 minut. Gotową pieczeń można podawać na ciepło lub na zimno.
W miseczce wymieszać czosnek z oliwą z oliwek, miodem, solą, majerankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą - natrzeć mięso marynatą, zawinąć je w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie przełożyć łopatkę do brytfanny i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. przez około godzinę. W tym czasie należy często podlewać mięso sosem spod pieczeni. Po upływie godziny wyjąć pieczeń z piekarnika i wokół niej poukładać suszone śliwki kalifornijskie, suszone morele, orzechy włoskie i ćwiartki cebuli. Całość piec razem w tej samej temperaturze przez 15-20 minut. Gotową pieczeń można podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze (0)