Pierścienie z chleba, mięsa i grzybów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1844
Pierścienie z chleba, mięsa i grzybów
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki cielęcej bez kości
  • 20 g pieczarek
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 czerstwe kromki chleba
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić na kawałki. Wołowinę pokroić w drobną kostkę. Chleb czerstwy namoczyć z mleku na 15 minut. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, oregano i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone pieczarki i smażyć razem przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia. Namoczony chleb odcisnąć z nadmiaru mleka i wymieszać go ze smażonymi składnikami. Z wymieszanych składników uformować pierścienie i obłożyć je plastrami wędzonego boczku. Całość zawiązać sznurkiem, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i skropić pozostałym olejem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów