Pierścienie z chleba, mięsa i grzybów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1844
Składniki:
- 300 g łopatki cielęcej bez kości
- 20 g pieczarek
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 czerstwe kromki chleba
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić na kawałki. Wołowinę pokroić w drobną kostkę. Chleb czerstwy namoczyć z mleku na 15 minut. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, oregano i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone pieczarki i smażyć razem przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia. Namoczony chleb odcisnąć z nadmiaru mleka i wymieszać go ze smażonymi składnikami. Z wymieszanych składników uformować pierścienie i obłożyć je plastrami wędzonego boczku. Całość zawiązać sznurkiem, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i skropić pozostałym olejem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)