Pieczeń rzymska z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4125
Składniki:
- 75 dkg mięsa mielonego
- 250 ml bulionu
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 kg białej kapusty
- 1 zwykła bułka czerstwa
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól
- szczypta cukru
Opis przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i wymieszać z mięsem mielonym. Bułkę namoczyć w wodzie, gdy zmięknie wyciągnąć z wody i odcisnąć w ręku. Do mięsa dodać: 1 jajko, musztardę, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i paprykę mieloną. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Z masy uformować bochenek i umieścić go w brytfance, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 175 stopni przez około godzinę. Kukurydzę osączyć z zalewy, skroić drobno paprykę chili, wymieszać ją z kukurydzą i drugim jajkiem. Kukurydzę doprawić na ostro, ponownie wymieszać i posmarować nią mięso w połowie pieczenia. Kapustę poszatkować, wlać na patelnię olej, wrzucić do niego kapustę z drobno pokrojona cebulą i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie kapustę podlać bulionem, przykryć i dusić 25 minut. Pomidory pokroić na cząstki i dodać do kapusty pod koniec duszenia. Duszoną kapustę doprawić na ostro. Gotową pieczeń podajemy z kapustą na jednym talerzu na gorąco.
Komentarze (0)