Pieczeń rzymska z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4125

Składniki:

  • 75 dkg mięsa mielonego
  • 250 ml bulionu
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 zwykła bułka czerstwa
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru

Opis przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i wymieszać z mięsem mielonym. Bułkę namoczyć w wodzie, gdy zmięknie wyciągnąć z wody i odcisnąć w ręku. Do mięsa dodać: 1 jajko, musztardę, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i paprykę mieloną. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Z masy uformować bochenek i umieścić go w brytfance, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 175 stopni przez około godzinę. Kukurydzę osączyć z zalewy, skroić drobno paprykę chili, wymieszać ją z kukurydzą i drugim jajkiem. Kukurydzę doprawić na ostro, ponownie wymieszać i posmarować nią mięso w połowie pieczenia. Kapustę poszatkować, wlać na patelnię olej, wrzucić do niego kapustę z drobno pokrojona cebulą i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie kapustę podlać bulionem, przykryć i dusić 25 minut. Pomidory pokroić na cząstki i dodać do kapusty pod koniec duszenia. Duszoną kapustę doprawić na ostro. Gotową pieczeń podajemy z kapustą na jednym talerzu na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów