Pieczeń rzymska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1227
Składniki:
- 50 ml pikantnego keczupu
- 1 łyżka klarowanego masła
- natka zielonej pietruszki do dekoracji
- Pieczeń:
- 300 g mielonej wołowiny (karkówka)
- 300 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować pieczeń: mięso mielone wołowe oraz wieprzowe przełożyć razem do jednej miski. Cebulę czerwoną oraz czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Do składników w misce wsypać bułkę tartą i dodać pokrojone drobno łodygi selera naciowego. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową oraz suszonym tymiankiem. Całość dokładnie wymieszać, po czym uformować z tego bochenek i przełożyć go na wysmarowany masłem klarowany papier do pieczenia. Wszystko zawinąć szczelnie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę, polać pikantnym keczupem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)