Pieczarki faszerowane jajkiem i rzodkiewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4687
Składniki:
- 8 dużych pieczarek
- 8 rzodkiewek
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 4 czarne oliwki do dekoracji
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki gęstej śmietany
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki bułki tartej
- liście selera
- sól
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody, odciąć trzpienie i usunąć wierzchnią skórkę z kapeluszy. Trzonki zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Trzy jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych trzpieni pieczarek. Dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek, rzodkiewkę startą na tarce jarzynowej, czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i majonez. Całość doprawić do smaku solą. Gotowy farsz dokładnie wymieszać. 1 jajko roztrzepać z mlekiem, namoczyć w nim pieczarki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej wymieszanej z mąką. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić na nią obtoczone pieczarki i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Następnie wlać 100 ml wody i dusić pod przykryciem 5 minut, po czym osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Farszem napełnić kapelusze pieczarek, a całość przyozdobić oliwkami i liśćmi selera.
Komentarze (0)