Pieczarki faszerowane jajkiem i rzodkiewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4687
Pieczarki faszerowane jajkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • 8 rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 czarne oliwki do dekoracji
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • liście selera
  • sól

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody, odciąć trzpienie i usunąć wierzchnią skórkę z kapeluszy. Trzonki zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Trzy jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych trzpieni pieczarek. Dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek, rzodkiewkę startą na tarce jarzynowej, czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i majonez. Całość doprawić do smaku solą. Gotowy farsz dokładnie wymieszać. 1 jajko roztrzepać z mlekiem, namoczyć w nim pieczarki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej wymieszanej z mąką. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić na nią obtoczone pieczarki i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Następnie wlać 100 ml wody i dusić pod przykryciem 5 minut, po czym osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Farszem napełnić kapelusze pieczarek, a całość przyozdobić oliwkami i liśćmi selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów