Sznycle indyka w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2950
Składniki:
- 40 dkg filetów z indyka
- 20 dkg truskawek
- 3/4 bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki konfitur z truskawek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć, rozgrzać mocno olej na patelni i usmażyć na nim filety z obu stron. Usmażone wyciągnąć z tłuszczu, przełożyć na talerz. Do smażonego tłuszczu wlać bulion warzywny, konfiturę z truskawek, ziarna zielonego pieprzu i zagotować. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i zagęścić nią przyrządzany sos. Całość gotować na małym ogniu przez 5 minut. Truskawki pokroić drobno, wrzucić do sosu i ponownie gotować przez 5 minut. Sos doprawić solą, pieprzem i musztardą, dobrze wymieszać i zalać nim mięso na talerzu. Podawać na gorąco
Komentarze (0)