Makaron zapiekany z serem i macą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1384
Składniki:
- 300 g makaronu rurki
- 100 g macy pszennej
- 30 g tartego parmezanu
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Macę pszenną pokruszyć na drobne kawałeczki do miski i zalać ją ciepłą wodą. Kiedy nasiąknie, odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru wody. Następnie makaron rurki wrzucić do rondla z gotującą się 1,5 l lekko osoloną wodą i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić na sicie i wymieszać go razem z tartym parmezanem oraz odciśniętą wcześniej macą pszenną. Wymieszane składniki przełożyć do odpowiednich kubeczków żaroodpornych, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z piekarnika, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na ciepło.
Komentarze (0)