Penne z chorizo i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6305
Składniki:
- 100 ml gotowego sosu chili
- 40 g makaronu penne
- 25 g kiełbasy chorizo w plastrach
- 20 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron penne zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bazylię oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oliwki oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystkie składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, oregano i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na małym ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, wlać sos chili i całość dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać świeżą bazylią.
Komentarze (0)