Penne z chorizo i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5899
Penne z chorizo i pieczarkami
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml gotowego sosu chili
  • 40 g makaronu penne
  • 25 g kiełbasy chorizo w plastrach
  • 20 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron penne zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bazylię oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oliwki oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystkie składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, oregano i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na małym ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, wlać sos chili i całość dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów