Penne z papryką, krewetkami i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1681
Składniki:
- 40 g makaronu penne
- 40 g mrożonych krewetek
- 10 g tartego parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Dwa ząbki pokrojonego czosnku pozostawić do natarcia grzanek, resztę przełożyć na 4 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonego czosnku. Następnie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i dodać do smażonych składników. Całość oprószyć pieprzem, solą i smażyć przez 2 minuty. Potem do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron oraz przecier pomidorowy. Wszystko oprószyć mieloną papryką, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kromki chleba natrzeć pozostawionym czosnkiem i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Gotowe dodać do potrawy. Na koniec potrawę posypać tartym parmezanem oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)