Penne z papryką, krewetkami i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1500
Penne z papryką, krewetkami i grzankami
fot. Ode to the Ordinary / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu penne
  • 40 g mrożonych krewetek
  • 10 g tartego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Dwa ząbki pokrojonego czosnku pozostawić do natarcia grzanek, resztę przełożyć na 4 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonego czosnku. Następnie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i dodać do smażonych składników. Całość oprószyć pieprzem, solą i smażyć przez 2 minuty. Potem do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron oraz przecier pomidorowy. Wszystko oprószyć mieloną papryką, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kromki chleba natrzeć pozostawionym czosnkiem i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Gotowe dodać do potrawy. Na koniec potrawę posypać tartym parmezanem oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów