Szaszłyki mięsne z serem, majonezem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1800
Szaszłyki mięsne z serem, majonezem i awokado
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g majonezu
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 plastry sera Gouda
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do awokado w mikserze. Następnie oba składniki razem zmiksować na jednolitą masę. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, rozbić tłuczkiem, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i nałożyć na nie plastry boczku wędzonego oraz sera Gouda. Całość zawinąć na patyczki szaszłykowe w taki sposób, aby piersi z kurczaka były od zewnętrznej strony. Zawinięte składniki skropić oliwą z oliwek i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości. Gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz. Wszystko polać majonezem i zmiksowanym awokado z czosnkiem. Tuż przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów