Naleśniki z piekarnika
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1205
Składniki:
- 300 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Patelnię żaroodporną włożyć do piekarnika i rozgrzać ją do temperatury 185°C. Następnie wyłożyć na nią masło i stopić je w zamkniętym piekarniku.
W tym czasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka i ubić je mikserem do białości. Wsypać do tego mąkę, cukier puder, cynamon, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość przelać do stopionego masła w piekarniku w ten sposób, aby ciasto rozlało się na brzegach patelni tworząc kołnierz.
Następnie zamknąć piekarnik i wszystko piec na rumiany kolor, jedynie z jednej strony.
W tym czasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka i ubić je mikserem do białości. Wsypać do tego mąkę, cukier puder, cynamon, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość przelać do stopionego masła w piekarniku w ten sposób, aby ciasto rozlało się na brzegach patelni tworząc kołnierz.
Następnie zamknąć piekarnik i wszystko piec na rumiany kolor, jedynie z jednej strony.
Komentarze (0)