Naleśniki z piekarnika

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1205
Naleśniki z piekarnika
fot. Dita Margarita (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Patelnię żaroodporną włożyć do piekarnika i rozgrzać ją do temperatury 185°C. Następnie wyłożyć na nią masło i stopić je w zamkniętym piekarniku.

W tym czasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka i ubić je mikserem do białości. Wsypać do tego mąkę, cukier puder, cynamon, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość przelać do stopionego masła w piekarniku w ten sposób, aby ciasto rozlało się na brzegach patelni tworząc kołnierz.

Następnie zamknąć piekarnik i wszystko piec na rumiany kolor, jedynie z jednej strony.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów