Pasztet z ryby
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8131
Składniki:
- 60 dag filetów (dorsza, karmazyna, morszczuka, dorady)
- 10 dag selera
- 10 dag pietruszki
- 10 dag cebuli
- 10 dag pieczarek
- tłuszcz
- 5 dag bułki czerstwej
- mleko
- 1-2 jajka
- natka pietruszki
- 2 dag kaszy manny
- 3 dag mleka w proszku
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- sok z cytryny
Opis przygotowania:
Filety umyj, osusz, skropl sokiem z cytryny, posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut. Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz, pokrój, podsmaż, skropl wodą i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj rybę i przyprawy. Następnie wystudź, zmiel razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, wymieszaj z jajkami, posiekaną natką pietruszki, kaszą manną i mlekiem w proszku, dopraw do smaku. Formę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą, nałóż masę, wyrównaj powierzchnię i upiecz lub ugotuj na parze. Podawaj na zimno lub gorąco.
Komentarze (1)
Czym można zastąpić mleko?