Pasztet z ryby

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7111

Składniki:

  • 60 dag filetów (dorsza, karmazyna, morszczuka, dorady)
  • 10 dag selera
  • 10 dag pietruszki
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag pieczarek
  • tłuszcz
  • 5 dag bułki czerstwej
  • mleko
  • 1-2 jajka
  • natka pietruszki
  • 2 dag kaszy manny
  • 3 dag mleka w proszku
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • sok z cytryny

Opis przygotowania:

Filety umyj, osusz, skropl sokiem z cytryny, posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut. Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz, pokrój, podsmaż, skropl wodą i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj rybę i przyprawy. Następnie wystudź, zmiel razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, wymieszaj z jajkami, posiekaną natką pietruszki, kaszą manną i mlekiem w proszku, dopraw do smaku. Formę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą, nałóż masę, wyrównaj powierzchnię i upiecz lub ugotuj na parze. Podawaj na zimno lub gorąco.

Autor: plateau

1 komentarz

Czym można zastąpić mleko?

Podobne przepisy