Ślepe ryby
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1648
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do przetartych ziemniaków wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Następnie zagotować bulion warzywny w rondlu i na wrzątek wlać wymieszane składniki z miski. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Oba składniki dokładnie wymieszać i smażyć je do chwili, aż uzyskają złoty kolor. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)