Krążki z ryby z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3304
Krążki z ryby z serem
fot. corsi photo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 80 dkg filetu z ryby
  • jajko
  • mała cebula
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • mała bułka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • 10 dkg sera tylżyckiego lub innego

Opis przygotowania:

Bułkę namoczyć w mleku, filet zmielić w maszynce wraz z odciśniętą bułką, cebulę podsmażyć na maśle i również przepuścić przez maszynkę wraz z filetem. Do masy dodać pietruszkę zieloną, jajko, sól i pieprz. Starannie wyrobić na jednolitą masę. Zrobić jednakowej wielkości krążki, spłaszczyć je nożem lub łopatką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Po usmażeniu na każdy krążek dać plasterek sera żółtego, patelnię przykryć pokrywką trzymać na ogniu przez 2-3 min, aż ser się rozpuści i od razu serwować danie.

Jest to danie obiadowe, do tego dodaję ziemniaki i surówkę z kiszonek kapusty. Smacznego.

Autor: irena

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów