Pasztet drobiowy z jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 477
Składniki:
- 400 g pasztetu drobiowego
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- pęczek drobnego szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić 1 jajko i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Pasztet drobiowy pokroić na porcje i namoczyć je w roztrzepanym jajku (część pasztetu pozostawić do dekoracji potrawy). Po namoczeniu obtoczyć go w mące i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Pasztet smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć go z oleju i wyłożyć na talerz. 4 jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do pasztetu na talerzu. Wszystko udekorować pozostawionym wcześniej pasztetem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)