Pasztet drobiowy z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 477

Składniki:

  • 400 g pasztetu drobiowego
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić 1 jajko i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Pasztet drobiowy pokroić na porcje i namoczyć je w roztrzepanym jajku (część pasztetu pozostawić do dekoracji potrawy). Po namoczeniu obtoczyć go w mące i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Pasztet smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć go z oleju i wyłożyć na talerz. 4 jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do pasztetu na talerzu. Wszystko udekorować pozostawionym wcześniej pasztetem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów