
Pasztet drobiowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3282

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 15 dag wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju sojowego ciemnego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 zwykła bułka
- 1 cykoria
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone w kostkę piersi kurczaka, oprószone pieprzem oraz solą i zrumienić z każdej strony. Do kurczaka dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek, zeszklić i dodać pokrojona drobno wątróbkę. Całość smażyć do czasu, aż wątróbka się zetnie. Następnie ściągnąć z ognia, przełożyć do miksera i zmiksować. Bułkę namoczyć w letnim mleku, odcisnąć w ręku i zmiksować razem z mięsem na jednolitą masę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wysmarować formę do pieczenia masłem, przełożyć do niej zmiksowaną masę i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Zapieczony pasztet wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć małe porcje na liście cykorii, polać sosem sojowym, udekorować pokrojonym koperkiem i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)