Pasztet drobiowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2953
Pasztet drobiowy
fot. nyaa_birdies_perch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 15 dag wątróbek drobiowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju sojowego ciemnego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 zwykła bułka
  • 1 cykoria
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone w kostkę piersi kurczaka, oprószone pieprzem oraz solą i zrumienić z każdej strony. Do kurczaka dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek, zeszklić i dodać pokrojona drobno wątróbkę. Całość smażyć do czasu, aż wątróbka się zetnie. Następnie ściągnąć z ognia, przełożyć do miksera i zmiksować. Bułkę namoczyć w letnim mleku, odcisnąć w ręku i zmiksować razem z mięsem na jednolitą masę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wysmarować formę do pieczenia masłem, przełożyć do niej zmiksowaną masę i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Zapieczony pasztet wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć małe porcje na liście cykorii, polać sosem sojowym, udekorować pokrojonym koperkiem i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów