Jabłecznik z orzechami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1879
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 6 jabłek (Lobo)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szklanka tłuczonych orzechów laskowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Do miąższu z jabłek wsypać mielony cynamon, cukier brązowy i tłuczone orzechy laskowe, po czym dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nałożyć wymieszane składniki z miski.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wyłożyć na ciasto. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nałożyć wymieszane składniki z miski.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wyłożyć na ciasto. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)