Jabłecznik z orzechami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1616
Jabłecznik z orzechami i śmietaną
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 6 jabłek (Lobo)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Do miąższu z jabłek wsypać mielony cynamon, cukier brązowy i tłuczone orzechy laskowe, po czym dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nałożyć wymieszane składniki z miski.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wyłożyć na ciasto. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów