Papryka zapiekana z serem, oliwkami i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2042
Składniki:
- 30 g sera feta
- 25 g wędzonej szynki w całości
- 3 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć nasiona. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie talarki. Szynkę wędzoną pokroić w słomkę i dodać do przekrojonej papryki. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Dodać do tego również pokrojone oliwki, oprószyć całość szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano i skropić oliwą z oliwek. Następnie posypać pokruszonym na drobne kawałeczki serem feta i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać.
Komentarze (0)