Grzanki z szynką, serem i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1496
Grzanki z szynką, serem i oliwkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonej szynki w plastrach
  • 2 bułki zwykle
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 plastry sera Gouda
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Bułki przekroić na połówki, wysmarować je masłem i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i przekroić na połówki. Następnie szynkę przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, wyłożyć na nią plastry sera żółtego i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na zrumienione bułki. Na to nałożyć pokrojone oliwki i paprykę. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, tartym parmezanem i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów