Grzanki z szynką, serem i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1690
Składniki:
- 25 g wędzonej szynki w plastrach
- 2 bułki zwykle
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 plastry sera Gouda
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pieprz świeżo zmielony
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Bułki przekroić na połówki, wysmarować je masłem i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i przekroić na połówki. Następnie szynkę przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, wyłożyć na nią plastry sera żółtego i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na zrumienione bułki. Na to nałożyć pokrojone oliwki i paprykę. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, tartym parmezanem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)