Papryka faszerowana mięsem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1152
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g tartego parmezanu
- 200 g tartego sera cheddar
- 2 słodkie zielone papryki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć z niej nasiona. Następnie cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, przyprawą do mięs, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wówczas ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych papryk. Tarty parmezan wymieszać z tartym serem cheddar i posypać tym całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż całkowicie się roztopi. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i dodawać na ciepło.
Komentarze (0)