Papryka faszerowana serem i fasolą
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6485
Składniki:
- 40 g białego sera twarogowego
- 30 g białej fasoli w zalewie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć nasiona i wydrążyć środki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić obrany i pokrojony drobno czosnek, natkę zielonej pietruszki i zeszklić. Fasolę osączyć z zalewy, następnie zmiksować na drobną masę (pozostawić jedynie 1 łyżkę fasoli do dekoracji), a zmiksowaną dodać do smażonego czosnku z natką pietruszki. Potem doprawić pieprzem, solą oraz imbirem. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z rozdrobionym białym serem twarogowym. Całością napełnić wydrążone papryki, polać oliwą z oliwek i zapiekać w piekarniku w temp. 170 st. przez 5 min. Zapieczoną wyciągnąć na talerz i udekorować pozostawioną fasolą.
Komentarze (0)