Papryka faszerowana serem i fasolą

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6485
Papryka faszerowana serem i fasolą
fot. yuko chan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g białego sera twarogowego
  • 30 g białej fasoli w zalewie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć nasiona i wydrążyć środki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić obrany i pokrojony drobno czosnek, natkę zielonej pietruszki i zeszklić. Fasolę osączyć z zalewy, następnie zmiksować na drobną masę (pozostawić jedynie 1 łyżkę fasoli do dekoracji), a zmiksowaną dodać do smażonego czosnku z natką pietruszki. Potem doprawić pieprzem, solą oraz imbirem. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z rozdrobionym białym serem twarogowym. Całością napełnić wydrążone papryki, polać oliwą z oliwek i zapiekać w piekarniku w temp. 170 st. przez 5 min. Zapieczoną wyciągnąć na talerz i udekorować pozostawioną fasolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów