Fasola z botwiną, frytkami i żółtkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 832
Fasola z botwiną, frytkami i żółtkiem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 400 g frytek
  • 4 żółtka jaj
  • 2 łyżki masła
  • pęczek botwinki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Botwinkę pokroić na kawałki. Fasolę osaczyć z zalewy. Frytki wrzucić do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju. Następnie na patelni rozpuścić masło i dodać do niego pokrojoną wcześniej botwinkę i osączoną z zalewy czarną fasolę. Składniki te smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do tego usmażone frytki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i gorące wyłożyć na talerz. Żółtka roztrzepać widelcem w kubku i polać nimi potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów