Fasola z botwiną, frytkami i żółtkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1011
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 400 g frytek
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżki masła
- pęczek botwinki
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Botwinkę pokroić na kawałki. Fasolę osaczyć z zalewy. Frytki wrzucić do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju. Następnie na patelni rozpuścić masło i dodać do niego pokrojoną wcześniej botwinkę i osączoną z zalewy czarną fasolę. Składniki te smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do tego usmażone frytki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i gorące wyłożyć na talerz. Żółtka roztrzepać widelcem w kubku i polać nimi potrawę.
Komentarze (0)