Pączki z dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3052
Pączki z dyni
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 dkg dyni
  • 25 dkg mąki
  • 4 jajka
  • 3 kieliszki czerwonego wina
  • oliwa do smażenia
  • otarta skórka z dwóch pomarańczy
  • sól
  • Syrop:
  • 20 dkg cukru
  • 1 kieliszek wina czerwonego

Opis przygotowania:

Dynie umyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazdo nasion i, obrać ze skóry i ugotować do miękkości w szklance lekko osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić, osączyć z wody i wymieszać ze skórką pomarańczy. Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do mąki z dynią, wlać wino i wyrobić na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę i dodawać stopniowo do całości delikatnie mieszając. Rozgrzać mocno oliwę w naczyniu i nakładać łyżką wyrobioną masę. Smażyć z każdej strony na złoty kolor, a następnie przekładać pączki na talerz. Cukier wymieszać z winem i polać nim gotowe pączki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów