Pączki z dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3052
Składniki:
- 30 dkg dyni
- 25 dkg mąki
- 4 jajka
- 3 kieliszki czerwonego wina
- oliwa do smażenia
- otarta skórka z dwóch pomarańczy
- sól
- Syrop:
- 20 dkg cukru
- 1 kieliszek wina czerwonego
Opis przygotowania:
Dynie umyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazdo nasion i, obrać ze skóry i ugotować do miękkości w szklance lekko osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić, osączyć z wody i wymieszać ze skórką pomarańczy. Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do mąki z dynią, wlać wino i wyrobić na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę i dodawać stopniowo do całości delikatnie mieszając. Rozgrzać mocno oliwę w naczyniu i nakładać łyżką wyrobioną masę. Smażyć z każdej strony na złoty kolor, a następnie przekładać pączki na talerz. Cukier wymieszać z winem i polać nim gotowe pączki.
Komentarze (0)