Pączki serowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3617

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g utartego ostrego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mleko zagotować z 1 łyżeczką soli i 100 g masła. Po zagotowaniu lekko przestudzić, zestawić z ognia, dodać mąkę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Do ciasto wbić jajka pojedynczo, cały czas wyrabiając, a następnie uformować płaskie placuszki. Przygotować blachę do pieczenia, wysmarować ją masłem, ułożyć placki i piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze do 180 stopni. Upieczone pozostawić w cieple, aby nie opadły. W tym czasie pozostałe masło utrzeć z serem, odrobina soli, pieprzu i koncentratu pomidorowego na gładki krem. Krem przełożyć do szprycy. W pączkach wykonach małe zagłębienia i wycisnąć do nich krem. Gotowe pączki najlepiej smakują z wytrawnym winem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów