Pączki serowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3793
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g utartego ostrego żółtego sera
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 mała puszka przecieru pomidorowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mleko zagotować z 1 łyżeczką soli i 100 g masła. Po zagotowaniu lekko przestudzić, zestawić z ognia, dodać mąkę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Do ciasto wbić jajka pojedynczo, cały czas wyrabiając, a następnie uformować płaskie placuszki. Przygotować blachę do pieczenia, wysmarować ją masłem, ułożyć placki i piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze do 180 stopni. Upieczone pozostawić w cieple, aby nie opadły. W tym czasie pozostałe masło utrzeć z serem, odrobina soli, pieprzu i koncentratu pomidorowego na gładki krem. Krem przełożyć do szprycy. W pączkach wykonach małe zagłębienia i wycisnąć do nich krem. Gotowe pączki najlepiej smakują z wytrawnym winem.
Komentarze (0)