Mekici (bułgarskie pączki)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 8850
Mekici (bułgarskie pączki)
fot. Alesist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 15 g drożdży
  • 4 łyżki gotowego dżemu owocowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć w letniej wodzie z cukrem i sodą. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać jogurt, roztarte drożdże, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto powinno być rzadkie i klejące. Należy polać je olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać z olejem przez 1 minutę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, po czym ręce wysmarować olejem, aby ciasto się nie kleiło i z wyrobionego ciasta urywać małe kawałki. Spłaszczyć je rękami, wrzucić do rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na zloty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i podawać z dżemem owocowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów