Mekici (bułgarskie pączki)
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 9392
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 15 g drożdży
- 4 łyżki gotowego dżemu owocowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć w letniej wodzie z cukrem i sodą. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać jogurt, roztarte drożdże, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto powinno być rzadkie i klejące. Należy polać je olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać z olejem przez 1 minutę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, po czym ręce wysmarować olejem, aby ciasto się nie kleiło i z wyrobionego ciasta urywać małe kawałki. Spłaszczyć je rękami, wrzucić do rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na zloty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i podawać z dżemem owocowym.
Komentarze (0)