Ozory wołowe w sosie miodowo musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2273
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 ozory wołowe
- 1 cytryna
- 1 główka czerwonej salaty
- 1 łyżka sera Gouda
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku cytrynowego
- szczypta
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.
Przygotować sos: miód przelać na talerz, potem wlać do niego sok cytrynowy i dodać do niego musztardę. Całość doprawić do smaku mieloną papryka chili oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać listki czerwonej sałaty.
Następnie ozory wołowe pokroić w plastry o grubości 1 cm i przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmięknie ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Szczypiorek pokroić drobno i posypać nim składniki. Cytrynę pokroić w ćwiartki, przełożyć ją na rozgrzaną patelnią bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumienioną dodać do potrawy. Ser Gouda pokroić ostrym nożem w cienką słomkę i posypać nim całość.
Przygotować sos: miód przelać na talerz, potem wlać do niego sok cytrynowy i dodać do niego musztardę. Całość doprawić do smaku mieloną papryka chili oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać listki czerwonej sałaty.
Następnie ozory wołowe pokroić w plastry o grubości 1 cm i przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmięknie ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Szczypiorek pokroić drobno i posypać nim składniki. Cytrynę pokroić w ćwiartki, przełożyć ją na rozgrzaną patelnią bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumienioną dodać do potrawy. Ser Gouda pokroić ostrym nożem w cienką słomkę i posypać nim całość.
Komentarze (0)