Szaszłyki wołowe w sosie jogurtowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1945
Szaszłyki wołowe w sosie jogurtowym
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • Szaszłyki:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • Sos jogurtowy:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Pomidory oraz mięte umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę, natomiast miętę drobno posiekać.

Przygotować sos: jogurt przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu w misce wraz z miętą. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Przygotować szaszłyki: mięso mielone przełożyć do miski i zalać olejem. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Dodać do tego orzeszki pinii, wsypać kolendrę w proszku, cynamon i mielone ziele angielskie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyrobić ręcznie, uformować rulony i nabić je na patyczki szaszłykowe. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z grilla, dodać do sosu na talerzu i posypać pokrojonymi wcześniej pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów