Szaszłyki wołowe w sosie jogurtowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1945
Składniki:
- 4 pomidor
- sól
- pieprz
- Szaszłyki:
- 2 cebule
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki oleju
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- Sos jogurtowy:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 4 listki świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Pomidory oraz mięte umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę, natomiast miętę drobno posiekać.
Przygotować sos: jogurt przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu w misce wraz z miętą. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować szaszłyki: mięso mielone przełożyć do miski i zalać olejem. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Dodać do tego orzeszki pinii, wsypać kolendrę w proszku, cynamon i mielone ziele angielskie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyrobić ręcznie, uformować rulony i nabić je na patyczki szaszłykowe. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z grilla, dodać do sosu na talerzu i posypać pokrojonymi wcześniej pomidorami.
Przygotować sos: jogurt przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu w misce wraz z miętą. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować szaszłyki: mięso mielone przełożyć do miski i zalać olejem. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Dodać do tego orzeszki pinii, wsypać kolendrę w proszku, cynamon i mielone ziele angielskie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyrobić ręcznie, uformować rulony i nabić je na patyczki szaszłykowe. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z grilla, dodać do sosu na talerzu i posypać pokrojonymi wcześniej pomidorami.
Komentarze (0)